Fråga 2015/16:821 Regeringens akuta flyktingmiljarder

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I höstas blev det klart att svenska kommuner och landsting skulle få dela på 9,8 miljarder för att kunna hantera, eller få hjälp med att hantera, uppkomna problem med migrationen. Detta skedde som ett resultat av en uppgörelse mellan delar av oppositionen och regeringen.

Redan inledningsvis var vi många som tänkte det vi  i dag ser vara ett faktum. Pengarna är naturligtvis ett välkommet tillskott i kommunerna, men de går i många fall inte alls till vad de är avsedda att gå till. I en kartläggning av Svenska Dagbladet visade det sig att man bland annat i Hedemora använt pengar till en isanläggning och till pensionsavräkningar.

I regeringens riktlinjer står det att pengarna kan "användas för bidrag till kommuners och landstings hantering av flyktingsituationen för att minska trycket på den kommunala ekonomin". Med dessa vaga riktlinjer kan det anses vara viktigt med en uppföljning, vilket dock inte regeringen tycks vara mån om.

Med hänvisning till ovanstående önskar jag att statsrådet Ardalan Shekarabi svarar på följande:

Anser statsrådet att det kan vara aktuellt att ha en uppföljning av vart de så kallade akuta flyktingmiljarderna går, och är statsrådet nöjd med hur kommuner och landsting använt pengarna?