Fråga 2015/16:815 Arbete i väntan på läkarlegitimation

av Jenny Petersson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

I Sverige har vi fortfarande stora brister inom hela vårdsektorn. Vårt samhälle förändras, och det behöver rimligtvis inte vara så att vare sig den som ger vård eller tar emot vård i dag har svenska som modersmål. Samtidigt förvägrar Kommunal nyanlända läkare att arbeta som undersköterskor under tiden som de väntar på att få sin svenska läkarlegitimation.

I dag är det viktigt med kreativa lösningar. Det är angeläget att ge nya läkare möjligheten att fungera väl i samspel med alla vårdens grupper och samtidigt träna språket och iaktta jämställdheten, arbetsmiljön samt den samverkan som finns i Sverige mellan olika yrkesgrupper – allt detta är viktiga bitar att ta med sig in i ett svenskt yrkesliv. I dag är det många svenska läkarstudenter som arbetar som undersköterskor vid sidan av sin utbildning, vilket vi inte ser som något besvärande.

Långa väntetider och brister i tillgänglighet är alltjämt hälso- och sjukvårdens största utmaning, tillsammans med ett stort och växande behov av nya medarbetare.

Med tanke på såväl människors väntan på vård som människors väntan på att kunna ge vård är det ett slöseri om vårdpersonal inte ges möjlighet att arbeta inom sin bransch, oavsett temporär titel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att det ska bli lättare för nyanlända läkare att komma in på den svenska arbetsmarknaden i väntan på svensk legitimation?