Fråga 2015/16:814 Bristen på gode män till ensamkommande barn

av Jenny Petersson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

När ett ensamkommande barn som söker asyl kommer till Sverige behöver barnet någon som hjälper honom eller henne att få en bra start i det nya landet. Ensamkommande asylsökande barn har samma rätt till skydd och omvårdnad som andra barn i Sverige. Enligt lag har barnen rätt till en så kallad god man, som ska vara i vårdnadshavares eller förmyndares ställe.

Skyddet för ensamkommande asylsökande barn är dock för svagt i Sverige. Det visar inte minst de rekommendationer som Sverige fått från FN:s kommitté för barnets rättigheter (barnrättskommittén) i början av februari 2015. Kommittén pekar bland annat på brist på tillgång till vuxna företrädare. Ibland får barn vänta lång tid på att en god man utses. Det kan bli förödande för det enskilda barnet. Migrationsverkets prognos är att fler ensamkommande barn fortsätter att komma till Sverige i år. Bristen på gode män måste lösas så snart som möjligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att alla barn som kommer till Sverige snabbt ska få tillgång till en god man?