Fråga 2015/16:806 Utvisning på grund av brott i fler fall

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Moderaterna har presenterat nya förslag som rör utvisning på grund av brott. Dagens regelverk behöver skärpas i syfte att ytterligare markera att samhället inte accepterar brott av den som vill bosätta sig här.

Självklart måste det fortsatt finnas en balans mellan å ena sidan att Sverige inte ska godta ett brottsligt beteende och å andra sidan grundläggande humanitära krav och rättssäkerhetsgarantier. Inte alltför lindrig brottslighet ska leda till utvisning. Hänsyn ska också, inom ramen för en helhetsbedömning, tas till bland annat den anknytning som finns till Sverige. Därtill får utvisning aldrig ske då det råder verkställighetshinder.

Moderaterna har tre förslag på skärpta åtgärder.

  1. Vi vill att brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse ska kunna leda till utvisning även då det inte föreligger återfallsrisk. Så är det inte i dag.
  2. Vi vill att frågan om verkställighetshinder ska prövas i nära anslutning till då verkställighet kan bli aktuellt. Det är fel att, vilket sker i dag, domstol spekulerar om det flera år fram i tiden kan antas föreligga verkställighetshinder.
  3. Vi vill säkerställa att åklagare alltid yrkar på utvisning då förutsättningarna för detta i lagstiftningen är uppfyllda. Åklagare ska också regelmässigt undersöka förekomst av eventuella utländska brottmålsdomar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ställer sig ministern och regeringen till dessa förslag?