Fråga 2015/16:796 Europaparlamentets resolution inför de fortsatta TISA-förhandlingarna

av Amineh Kakabaveh (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Nyligen antog Europaparlamentet en resolution kring förhandlingarna om TISA-avtalet. Resolutionen innehåller rekommendationer till EU-kommissionen, som förhandlar avtalet för EU:s räkning. Europaparlamentets resolution är inte styrande för kommissionens fortsatta förhandlingsarbete men ska ses som en tydlig åsiktsyttring från de folkvalda. Resolutionen ger därmed en bild av hur Europaparlamentet kommer att ställa sig till det slutgiltiga avtalet.

I resolutionen uppmanas EU-kommissionen att avslå tillämpningen av så kallade standstill- och ratchetklausuler i TISA-avtalet. Dessa klausuler skulle kraftigt begränsa det politiska manöverutrymmet och försvåra politiska åtgärder för att återta misslyckade avregleringar i offentlig kontroll. Nu uppmanas alltså EU-kommissionen att inte använda denna typ av klausuler i TISA-avtalet.

I resolutionen uppmanas EU-kommissionen dessutom att se till att de åtta grundläggande ILO-konventionerna ratificeras och genomförs i praktiken av parterna i TISA-avtalet. I dagsläget har inte alla parter ratificerat ILO:s åtta kärnkonventioner, vilka är helt avgörande för att säkerställa arbetstagares grundläggande rättigheter på arbetsmarknaden. Nu uppmanas alltså EU-kommissionen att verka för att samtliga parter i TISA-avtalet, däribland USA, ska ratificera och genomföra ovan nämnda konventioner.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga närings- och innovationsministern:

 

Instämmer ministern i EU-parlamentets nej till standstill- och ratchetklausuler i TISA-avtalet samt i kravet att de åtta grundläggande ILO-konventionerna ska ratificeras och genomföras i praktiken av parterna i TISA-avtalet?