Fråga 2015/16:783 Fri entré

av Isabella Hökmark (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Den 3 februari debatterade riksdagen betänkandet om kultur och fritid för barn och unga (2015/16:KrU4). Vi moderater lyfte då upp frågan om fri entré och hur de statliga museerna ska komma barn och unga till del.

Vi är oroade över att den fria entrén försämrar barns och ungas tillgång till samtliga utställningar, då kulturministern inte har kunnat ge besked om den fria entrén också ska gälla specialutställningarna. Så sent som i budgetdebatten den 7 december redogjorde ministern för att det främst gäller museernas basutställningar och kanske de tillfälliga utställningarna.

Hur ska reformen om fri entré leda till att nya grupper av besökare nås? Såväl de statliga som de privata museerna har haft en positiv utveckling i antal besökare de senaste åren, vilket slås fast i Myndigheten för kulturanalys rapporter. Frågar man dem själva finns det nya idéer och projekt som genomförs i dag i syfte att nå fler i till exempel utanförskapsområden eller där man tar konsten till äldre inom vården, som annars inte kan ta del av den.

Fria entréer ger en ökad kostnad för staten med över 80 miljoner kronor men ger samtidigt inget till museerna själva att utveckla sin verksamhet och sina projekt för.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiministern:

Hur kommer barns och ungas tillgång till de statliga museerna att påverkas, och vad ser ministern för möjligheter att nå ut till fler människor när regeringen inför fri entré?