Fråga 2015/16:781 Ökad kvalitet i hemsjukvården

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

För fyra år sedan inleddes en kommunalisering av hemsjukvården. Kommuner har även stegvis tagit över ansvaret för hemsjukvård som brukare får på LSS-boenden. Patientperspektivet stod i fokus när beslutet fattades. Tanken är att kommunalisering leder till bättre kvalitet och bättre vård för den enskilde. Men hur ser efterlevnaden ut? Det har nämligen runt om i landet visat sig att alla kommuner inte är lika samarbetsvilliga.

I dag är inte bara landsting och regioner delar av vårdkedjan för patienten. I många fall är huvudmännen fler än beställarna, det vill säga fristående aktörer ska även involveras i samarbetsavtal. Det är klart att alla kommuner inte tydligt tar det ansvar som krävs tillsammans med landsting och kommuner, och därför krävs det nu att tydligare steg tas för efterlevnad. Vad avser staten att göra för att denna dialog kring framtidens hemsjukvård med tydligt fokus på patientens hela vårdkedja ska tas?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga regeringen och statsrådet Gabriel Wikström följande:

 

Hur avser regeringen och statsrådet att säkerställa att lagstiftningen efterföljs så att kommuner tar ökat ansvar för sin del av hemsjukvården, att samarbetsavtal kommer till stånd mellan olika huvudmän – till exempel vad gäller hemsjukvård som brukare får på LSS-boenden bland annat genom att samarbeta med utförare – så att inte kvaliteten på vården blir sämre och patienterna lidande?