Fråga 2015/16:753 Behovet av robusta vägtransporter för det halländska arbets- och näringslivet

av Jörgen Warborn (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Vi har ett ökat trafikflöde i Halland, där länsvägarna 153 och 154 samt riksväg 41 är viktiga leder till och från kusten. I området finns Sveriges största turistmål och handelscentrum, Gekås Ullared, som varje år ökar sitt besöksantal med 10 procent. Detta gör det till en av de större arbetsplatserna i regionen. I princip alla kommer till arbetet vägledes. Majoriteten på länsväg 153 eller 154, från Varberg eller Falkenberg.

Trafikflödet kan antas öka även framdeles, inte minst i och med järnvägstunneln i Varberg som börjar byggas 2019 och som ytterligare kommer att medverka till högre attraktionskraft i området.

Dessutom ser vi hur flera av de stora företagen inom träindustrin koncentrerar sin verksamhet till Varberg och även expanderar kraftigt. Detta leder naturligtvis till ett ökat flöde av främst tunga transporter.

Den 2 februari 2016 besökte infrastrukturministern Ullared. Det är glädjande att regeringen uppmärksammar behovet av väginvesteringar i Halland. Statsrådet fick en genomgång från lokala politiker och företagsledare vid sitt besök.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet följande:

 

Vilka intryck tar statsrådet med sig från besöket när det gäller behov av infrastrukturinvesteringar i vägnätet i Halland?