Fråga 2015/16:742 Behov av förlängda och intensifierade sanktioner gentemot Ryssland

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Enligt Minsköverenskommelserna ska det råda vapenvila mellan Ryssland och Ukraina. Tyvärr respekteras inte överenskommelsen av Ryssland. Ryssland har inte upphört med att sända trupper och vapen till de östliga delarna av Ukraina. Ukrainas president Petro Poroshenko har i samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttalat att det fortfarande råder allvarliga säkerhetsproblem i Donbassregionen och anklagar även Ryssland för att förorsaka säkerhetsproblem genom sitt agerande. Enligt Poroshenko har även Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) observatörers access till gränsområdet begränsats.

Enligt FN har över 9 000 personer dödats och fler än 20 000 personer skadats till följd av den pågående konflikten i Ukraina.

Den pågående ryska aggressionen gentemot Ukraina exemplifierar hur angeläget det är att EU fortsätter att stå enat bakom sina sanktioner gentemot Ryssland och att sanktionerna inte mildras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Kommer den svenska regeringen att intensifiera sitt arbete för att EU ska utveckla och förlänga sina sanktioner gentemot Ryssland?