Fråga 2015/16:738 Effekterna av den nya stödområdesindelningen

av Ulla Andersson (V)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Enligt EU ska stödområdeskartan förändras liksom indelningen av stödområdena. Regeringen har därför överlämnat ett förslag till EU-kommissionen om en ny sådan stödområdesindelning. EU-kommissionen har därefter beslutat att den nya områdeskartan för kompensationsstödet och den nationella ersättningen ska gälla 2016.

Detta innebär en stor förändring för en del bönder. I Gävleborgs län påverkas bönder i Alfta och Bollnäs församling på ett mycket påtagligt sätt. De har hamnat i stödområde 5 medan gårdarna i närheten har hamnat i stödområde 4. Det leder till att gårdar med mjölkproduktion får helt olika förutsättningar att bedriva sin verksamhet; lönsamheten och fastighetspriset påverkas, liksom förmågan att betala arrende på mark. Detta sker trots att det inte finns några skillnader i odlingsbetingelserna.

I det berörda området ligger gårdarna mellan två och åtta kilometer från gränsen till stödområde 4. Den ekonomiska skillnaden på det nationella stödet under 2016 blir 300 kronor lägre per hektar och ca 2 500 kronor per ko och år. Den nya nivån på kompensationsstödet innebär ytterligare ca 200 000 kronor i lägre intäkter.

Sverige behöver få en större självproduktion av livsmedel och vi behöver fler bönder. Allt för många bönder tvingas ge upp på grund av att de ekonomiska förutsättningarna inte är rimliga att bedriva verksamhet under, speciellt när man beaktar riskerna i verksamheten. Fler bönder riskerar att slås ut när nu stödområdena ändras.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att motverka de effekter som den nya stödområdesindelningen leder till för lantbrukare i områden som till exempel Alfta och Bollnäs församling?