Fråga 2015/16:732 Alkobommar i våra hamnar

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Riksdagen har beslutat om att alkobommar ska sättas upp i svenska hamnar. När tänker regeringen hörsamma detta beslut?

Varje år framförs många lastbilar av berusade förare. Olyckor med dödlig utgång är tyvärr inte ovanliga. Redan 2006 påbörjades försök med alkobommar i hamnen i Trelleborg - två år efter en tragisk olycka på E65 mellan Ystad och Malmö där fem personer omkom inklusive en hel barnfamilj. Lastbilsföraren var kraftigt berusad och körde i motsatt riktning på motorvägen utan att ens märka det.

Försök med alkobommar har därefter gjorts i flera svenska hamnar med ett bra resultat. Därför beslutade riksdagen att bommar ska sättas upp.

I slutet av hösten 2015 var pengarna till försöksprojekten enligt Trafikverket slut och därför är nu bommarna öppna.

Trafikverkets utredning pekar på att det finns problem med att sätta upp och kontrollera nykterheten med alkobommar.

Argument som ont om plats i hamnarna, åkeribranschen är negativ, det skulle kräva resurser som varken polisen, Tullverket eller Kustbevakningen har i dagsläget med mera framförs i rapporten.

Försöken har visat att bommarna är effektiva och dessutom verkar de avskräckande och bidrar därigenom till att färre berusade förare kör på våra vägar och utgör en livsfara för andra trafikanter. Varje liv som genom alkobommar kan räddas är värt de extra resurser som behövs.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att följa riksdagens beslut om att sätta upp alkobommar i landets hamnar för att minska antalet berusade förare ute på våra svenska vägar?