av Lars Mejern Larsson (S)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Enligt Naturvårdsverket har butiker och restauranger blivit bättre på att sortera ut matavfall. Det är alltså mindre mat i den vanliga soppåsen jämfört med tidigare. Men en stor del av matavfallet från just restauranger och butiker utgörs fortfarande av matsvinn, alltså livsmedel som skulle kunna ätas.
Hos restauranger är det frukt och grönsaker som står för den största andelen (39 procent) av den mat som kastas. För livsmedelsbutiker står kött, fisk och ägg för de största avfallsmängderna (omkring 35 procent) följt av frukt och grönsaker (25 procent). Även hushållen har minskat sitt matavfall men svarar fortfarande för den största delen matavfall i Sverige, i storleksordningen 720 000 ton, motsvarande ca 74 kilo per person och år. Klart är att det finns både pengar och bättre miljö att hämta om vi blir bättre på att hushålla med maten.
I andra länder finns det nya initiativ för att rutinmässigt ändra på kulturen att slänga mat. Exempelvis Frankrike har nu en ny lag som ska minska matsvinnet. Sedan årsskiftet måste alla restauranger som serverar fler än 150 måltider om dagen sortera matavfallet för att minska matsvinnet. Med den nya lagen följer en stark rekommendation att restaurangerna ska erbjuda sina gäster att ta med en doggybag med matresterna hem.
Utifrån ett initiativ från Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket har organisationerna under de senaste åren lett informationskampanjer om hur mycket som slängs och hur mycket pengar en familj skulle kunna spara om maten användes på ett bättre sätt. Det är en bra kampanj, men frågan är om det inte behövs mer för att lösa problemet.
Vilka initiativ är statsrådet Sven-Erik Bucht beredd att ta för att likt Frankrike arbeta för att stoppa matsvinnet?