Fråga 2015/16:716 Konsekvenser av försämringen av ROT-avdraget

av Mats Persson (L)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen förändrade den 1 januari ROT-avdraget. Man valde att sänka procentsatsen för avdrag, från 50 procent av arbetskostnaden ned till 30 procent. Förändringen var i strid med dels vallöften från regeringspartierna och dels bedömningen av försämringens effekt. Vi från oppositionen påtalade att en försämring skulle leda till ett ökat antal svarta jobb i branschen och en dyster utveckling bland företagen.

Dessa farhågor fanns redan under hösten. 2 000 byggföretagare svarade på en enkät om hur regeringens försämring av ROT-avdraget skulle påverka dem. Där svarade nästan alla små och medelstora byggföretag att de trodde att svartjobben kommer att öka när försämringen av ROT-avdraget trädde i kraft. Den visade även att var fjärde företag antingen bestämt sig för eller överväger att minska antalet anställda.

Skatteverket har tidigare konstaterat att sedan ROT- och RUT-avdragen infördes har acceptansen bland allmänheten för anlitande av svart arbetskraft minskat. Även Ekobrottsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket varnade för att svartjobben kommer att öka i och med regeringens försämring.

Kritikernas farhågor verkar tyvärr bli verklighet. Sveriges Byggindustrier konstaterar nu att det skett en ”stor minskning för rot-jobben efter årsskiftet.”. Många av deras medlemsföretag meddelar nu att de blir tvungna att säga upp folk, och Sveriges byggindustrier varnar nu för att det kommer fler uppsägningar och att antalet svarta jobb kommer att öka. 

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Bedömer finansministern att antalet svarta jobb kommer att öka med regeringens försämring av ROT-avdraget, och leder försämringen av avdraget enligt finansministerns bedömning regeringen närmare eller längre ifrån sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet?