Fråga 2015/16:714 Alkobommar i svenska hamnar

av Erik Andersson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den 16 mars 2015 skrev infrastrukturministern under en artikel i Svenska Dagbladet med rubriken Alkobommarna är här för att stanna. I artikeln skriver statsrådet och Karin Svensson Smith (MP) att den försöksverksamhet med alkobommar i Göteborg och Stockholm som genomförts haft mycket god effekt. Sedan dess har jag dock inte sett eller hört talas om några alkobommar i svenska hamnar.

Dessutom skriver statsrådet att alkobommarna kommer att hjälpa regeringen att nå sitt mål om att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det är givetvis glädjande att infrastrukturministern tar hänsyn till jobbskapande effekter av regeringens förslag, så som statsminister Stefan Löfven en gång lovade skulle ske. Av artikeln framgår dock inte något om vilka beräkningar som gjorts på av sysselsättningseffekterna av just alkobommar.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson när vi kan förvänta oss att alkobommarna kommer på plats och hur många arbetstillfällen regeringen beräknar att alkobommarna kommer att bidra till före år 2020.