Fråga 2015/16:713 Regeringens höjning av hemtjänstavgiften

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Regeringen och statsrådet Åsa Regnér påstår att de genomför miljardsatsningar inom äldreomsorgen. Det är att kraftigt överdriva betydelsen av regeringens omdisponeringar och omprioriteringar i budgeten som avser äldreomsorgen. Två tydliga exempel är den påstådda satsningen på en miljard kronor år 2015 och därefter två miljarder kronor per år under resterande delar av mandatperioden. I fjol blev det 60 miljoner kronor kvar efter omdisponeringar och omprioriteringar. År 2018 kommer det att handla om 362 miljoner kronor. Det står att läsa om på s. 143 i vårpropositionen.

I detta har vi regeringens avgiftshöjning inom hemtjänsten som betyder att äldre får uppemot 2 500 kronor i höjda avgifter inom hemtjänsten. Detta påverkar såklart de mest utsatta och mest behövande äldre mest, vars ekonomi frestas. Ansvarigt statsråd Regnér brukar hävda att regeringen genomför kraftiga satsningar när det i själva verket handlar om höjda avgifter inom hemtjänsten och särskilt boende som leder till att de mest utsatta äldre, ofta kvinnor med störst omsorgsbehov och lägre inkomster, drabbas hårt. Så ska inte våra äldre, som har byggt Sverige starkt, behandlas.

Före valet var detta inte heller en fråga för diskussion, det vill säga att Socialdemokraterna skulle genomföra avgiftshöjningar efter valet. Det är inte undra på att det nu pågår ett hemtjänstuppror i landet. Våra äldre förtjänar bättre än regeringen och ansvarigt statsråd Regnér, som påstår att regeringen satsar miljarder på äldreomsorgen när den egentligen omprioriterar och höjer avgifterna i hemtjänsten och försöker dölja effekterna av höjningen för de äldre och deras anhöriga.

Avgiftshöjningarna är icke värdiga och orättvisa. Mot bakgrund av ovanstående vill jag till regeringen och ansvarigt statsråd ställa följande fråga:

 

Är regeringen och statsrådet beredda att dra tillbaka avgiftshöjningarna inom hemtjänsten?