Fråga 2015/16:680 Den samhällsomfattande posttjänsten enligt postlagen

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

I postlagen (2010:1045) står det att läsa att den samhällsomfattande posttjänsten ska uppfylla krav som att ”det varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan, utom under omständigheter eller geografiska förhållanden som tillståndsmyndigheten bedömer utgör skäl för undantag, ska göras minst en insamling och minst en utdelning av postförsändelser”.

Eftersom lagen är tydlig om dagar och vilka dagar post ska delas ut är efterlevnad viktig för både regering och riksdag att följa upp. Nu verkar det som att postutdelningen i vissa områden har havererat. Enligt uppgift delas posten inte ut till fullo i exempelvis området med postnummer 545 32, där posten, enligt uppgift, inte delas ut på måndagar. Förklaringen ska vara att det är för mycket post, inklusive reklam, så att brevbärarna ej hinner med.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

 

På vilket sätt ser regeringen och statsrådet till att det varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan levereras post till alla postnummer och vad avser statsrådet att göra i det fall postlagen inte efterföljs?