Fråga 2015/16:674 Livsmedelsstrategin

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Turerna och beskeden har varit många och olika kring den kommande livsmedelsstrategin.

Från början var det meningen att strategin skulle komma i mars. I propositionslistan som kom den 13 januari angavs i stället april. Under riksdagens frågestund den 21 januari, bara en vecka senare, gav landsbygdsministern plötsligt ett helt nytt besked, nämligen att propositionen nu väntas komma först i juni.

Det kan inte anses vara ett seriöst sätt att handskas med en på många sätt avgörande fråga för att säkerställa en välfungerande, konkurrenskraftig och framtidsinriktad livsmedelsproduktion.

Från Alliansen har vi länge betonat att de förslag som framkom i Konkurrenskraftsutredningen (SOU 2015:15), som tillsattes av alliansregeringen och som presenterade sitt slutbetänkande i mars 2015, är angelägna att genomföras så snart som möjligt. Det är beklagligt att strategin nu verkar ha hamnat i långbänk.

Fördröjningarna innebär att det är än mer angeläget att strategin, när den väl kommer, har rätt fokus och inte svävar ut i sidofrågeställningar. Regeringen har upprepade gånger sagt att man strävar efter bred förankring i riksdagen för att strategin ska kunna vara giltig över en längre tid. Det låter ju bra, men om man menar allvar med det måste en sådan förankringsprocess komma igång i tid för att det ska finnas förutsättningar att bli klar i tid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilken inriktning kommer livsmedelsstrategin att ha och när kommer statsrådet att vara tillräckligt färdig med sitt upplägg för att det ska vara meningsfullt med samtal om innehållet?