Fråga 2015/16:670 Reglerad gårdsförsäljning på lika villkor

av Cecilia Widegren (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

När gårdsförsäljning av lokalproducerat öl, vin och cider diskuteras används hot mot folkhälsan som skäl till att inte se att verkligheten har förändrats. Andra menar att det är möjligt att förena en restriktiv alkoholpolitik med att små gårdsbutiker säljer sina högkvalitativa produkter. Gårdsförsäljning av lokalproducerade drycker skulle vara i sådan liten skala att den i sig själv inte skulle utgöra ett hot mot folkhälsan. Lokalproducerade produkter har även en betydligt högre prisbild. Det är till största del turister och finkänsliga experter som utgör en potentiell kundbas. Verksamheter i denna ringa omfattning skulle därför inte vara ett hot mot den svenska restriktiva alkoholpolitiken. Det fungerar i Finland, vår EU-granne.

För att lagstiftningen inte hänger med har till exempel en lokalproducent, en vingård i Skåne, letat sig runt lagstiftningen. Lokalproducerat vin exporteras först till Danmark för att sedan säljas lokalt i Sverige. Vingården i Skåne säljer sitt vin direkt till privatpersoner, enligt nyhetssajten Kit, utan att bryta mot lagen. Köparen går in på vingårdens hemsida, beställer och betalar. Vinet exporteras sedan till Danmark, till en butik som ägs av vingården, och där betalas dansk skatt. Flaskorna importeras sedan tillbaka till Sverige av köparen och dansk skatt dras av.

Lika villkor är en grundförutsättning för jobb och tillväxt i Sverige. Det gäller inte minst för landsbygden och jobb utanför tätorter. De lokala producenterna av öl, vin och cider är många och växer kraftigt. Nu finner man egna lösningar för att komma runt svensk lagstiftning, som på det här området tydligen inte ska låta lika villkor gälla.

En småskalig och reglerad gårdsförsäljning, som i dag finns i resten av Europa, skulle resultera i positiva effekter såsom utökad turism och möjlighet för lokala producenter att växa och utöka sin verksamhet. Att möjliggöra en reglerad gårdsförsäljning för lika konkurrensvillkor är att möta framtidens utmaningar och skapa en mer levande landsbygd.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:


Avser ministern att på alla områden, så även utanför tätorter, sträva efter lika villkor för svenska producenter, små som stora, och därför se till att detta även gäller för lokala dryckesproducenter?