Fråga 2015/16:667 Krafttag mot hedersrelaterade brott

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nyligen presenterade Brottsförebyggande rådet, BRÅ, sin statistik för 2015. Bland annat kunde myndigheten visa att under året hade 46 polisanmälningar gjorts som rör äktenskapstvång samt vilseledande äktenskapsresa.

Liberalerna ser mycket allvarligt på de hedersrelaterade brotten. Under alliansregeringens tid har vi medverkat till den skärpta lagstiftning mot barn- och tvångsäktenskap samt fullmaktsäktenskap som trädde i kraft år 2014. Räknar vi från lagens ikraftträdande den 1 juli 2014 och fram till slutet av 2015 har 65 polisanmälningar gjorts. Hittills har 52 ärenden lagts ned av åklagare.

Ett år efter det nya regelverket kan man också konstatera, utifrån BRÅ:s rapport, att inte ett enda fall gått till åtal och därmed inte heller någon dom.

Det är oerhört viktigt att en straffskärpning från samhällets sida också leder till att fler uppmuntras att anmäla den här typen av allvarliga brott, men det är lika viktigt att personer kan åtalas och lagföras för de brott de begått. Ska de brottsutsatta känna tillit och stöd av samhället är det viktigt att förövarna ges en konsekvens. Detta underlag – att inget ärende lett till åtal – måste granskas och analyseras.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att den nämnda lagstiftningen ska ge önskad effekt i rättsväsendets arbete mot hedersvåld och förtryck?