Fråga 2015/16:663 Reglerad gårdsförsäljning

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

 

Hot mot folkhälsan är det argument som ofta används i diskussionen angående reglerad gårdsförsäljning av lokalproducerat öl, vin och cider.

Andra menar att det är möjligt att förena en restriktiv alkoholpolitik med små gårdsbutiker som säljer högkvalitativa produkter. Den lilla, lokala produktion som är aktuell kommer att innebära små kvantiteter med till största del turister och finkänsliga experter som potentiell kundbas. Att en verksamhet i denna ringa omfattning på något sätt skulle utgöra ett hot mot alkoholmonopolet eller Systembolagets roll, inom ramen för det svenska monopolet, är att dra mycket långtgående slutsatser.

Folkhälsa ska ha framåtsyftande och verklighetsbaserade strategier för att nå effekt, inte minst för barn och unga. Likaså är det viktigt att det finns resurser för myndigheter och andra att agera mot svartsprit, smuggling och langning som är stora utmaningar. Hanterar nu inte regeringen alkoholpolitiken och folkhälsopolitiken framåtsyftande kan det snarare bli som så att staten tappar skatteintäkter, inte bara för att privatpersoner åker till Tyskland och inhandlar sina alkoholhaltiga drycker, eller av uppköpare som hämtar hem från andra länder, utan även för att lokalproducenter tolkar lagstiftningen annorlunda. Till exempel använder en vingård i Skåne möjligheten att vinflaskor först exporteras till Danmark för att sedan säljas lokalt.

En vingård i Skåne säljer sitt vin direkt till privatpersoner, enligt nyhetssajten Kit, utan att bryta mot lagen. Köparen går in på vingårdens hemsida, beställer och betalar. Vinet exporteras sedan till Danmark, till en butik som ägs av vingården, och där betalas dansk skatt. Flaskorna importeras sedan tillbaka till Sverige av köparen och dansk skatt dras av.

Dessa lösningar för att komma runt problematiken torde vara ett viktigt skäl att se till att restriktiv alkoholpolitik går i samklang med verkligheten.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga regeringen och ansvarigt statsråd folkhälsosminister Gabriel Wikström:

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att anpassa och, inom ramen för befintligt alkoholmonopol, möjliggöra reglerad gårdsförsäljning av lokalproducerat öl, vin och cider?