Fråga 2015/16:662 Sanktioner mot Polen

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Polen är en mycket viktig medlem i Europeiska unionen och en mycket viktig samarbetspartner för Sverige. Landet är det mest befolkningstäta av de före detta Sovjetstater som 2004 blev medlemmar i EU, och det är också mest framgångsrikt ekonomiskt. Sedan diktaturen föll har vi sett en positiv demokratisk utveckling, Natomedlemskap och en snabbt sjunkande arbetslöshet.

Men sedan nationalkonservativa PiS vann förra årets val har saker förändrats. Den nya regeringen har urholkat den så viktiga maktdelningsprincipen - en ny lag undergräver författningsdomstolen och makten koncentreras.

Även på pressfrihetens område ser vi en dålig utveckling. Den polske presidenten Anrzej Duda skrev nyligen under regeringens nya medielag, som öppnar för en massiv politisk utrensning i de viktigaste etermedierna. Finansministern ges möjlighet att sparka och utse nya chefer på polska public service radio och tv. Kulturminister Piotr Glinski resonerar i en DN-intervju om att alla journalister som arbetar på public service kan komma att sägas upp.

Regeringspartiet var inte tydligt med hur radikalt man ville förändra det polska samhället i grunden. Nu har opinionsstödet sjunkit. Detta är inte rätt väg för Polen.

Vi liberaler har med glädje stöttat ett moderniserat Polen och liberala politiker som tar strid för frihandel, öppenhet, fri abort och samkönade äktenskap. Nu välkomnar vi att EU-kommissioner inlett en granskning av de polska reformerna. Vi tror dock att även de bilaterala kontakterna kan användas för att uppmana den polska regeringen att respektera demokratin och rättsstatens principer.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Är  utrikesministern beredd att inom EU förespråka såväl politiska som ekonomiska sanktioner med anledning av de odemokratiska reformer som nu genomförs i Polen?