Fråga 2015/16:656 Beslagtagande av asylsökandes ägodelar

av Richard Jomshof (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I december månad rapporterade medierna om ett danskt lagförslag som innebär att asylsökande som kommer till Danmark ska kunna få sina värdesaker beslagtagna av danska myndigheter.

Enligt förslaget ska allt utöver mobil, klocka, personliga värdesaker och kontanter upp till 3 000 danska kronor beslagtas, för att sedan säljas. Detta för att delfinansiera den asylsökandes uppehälle under asylprocessen.

Inger Støjberg från regeringspartiet Venstre försvarar förslaget med principen att den som har pengar ska försörja sig själv och att ”när man kommer till Danmark blir man behandlad som danskar blir behandlade”. (Källa: Ministern backar inte om att beslagta flyktingars värdesaker, Sveriges Radio, 18 december 2015.)

Ett liknande system finns för övrigt redan i Schweiz. Där har myndigheterna i många år beslagtagit pengar från asylsökande av samma anledning, det vill säga för att täcka en del av kostnaderna under asylprocessen.

Med anledning av vad jag här framför undrar jag följande:

 

Delar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson uppfattningen att det är rimligt att man försörjer sig själv om man kan, och kan ministern tänka sig att införa ett liknande system här i Sverige?