Fråga 2015/16:635 Barlastvattenkonventionens ikraftträdande

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Barlastvattenkonventionen antogs 2004 och har sedan dess väntat på att träda i kraft. Konventionens syfte är att förebygga, begränsa och eliminera spridningen av skadliga vattenlevande organismer och patogener. Detta görs genom kontroll och hantering av fartygsbarlastvatten och sediment. Utsläpp av barlastvatten utgör ett särskilt potentiellt hot mot Östersjön som är mycket känslig för etablering av främmande arter. Detta bland annat eftersom Östersjön har en känslig miljö som redan i dag är hårt drabbad av allvarliga miljöstörningar.

I slutet på 2015 tillträdde Marocko, Indonesien och Ghana barlastvattenkonventionen och i samband med detta uttalade sig generalsekreteraren för International Maritime Organization, IMO, att denna ratificering kunde medföra att konventionen därmed uppnått kraven för att träda i kraft. För att konventionen ska träda i kraft krävs att 30 stater med minst 35 procent av världens registrerade tonnage ratificerar konventionen. Det är dock oklart i dagsläget om konventionen uppnått kraven. 

Sverige ratificerade konventionen 2009 och den svenska lagstiftningen på området träder i kraft samtidigt som konventionen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

När bedömer statsrådet och regeringen att barlastvattenkonventionen kan träda i kraft och vilka initiativ är statsrådet och regeringen beredda att ta för att påskynda konventionens ikraftträdande?