Fråga 2015/16:622 Regeringens hantering av frågan om skyddsjakt

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har fastställt att jaktbeslut som rör arter som är upptagna i art- och habitatdirektivet ska kunna överklagas till domstol. Detta sker av den orsak att HFD finner att den överklagandeordning som råder strider mot gällande EU-rätt.

Detta är förstås ett dråpslag mot både jakt och djurhållning. Från moderat håll har jag utgått från att det skulle vara möjligt att bedriva jakten utan att pröva allt i domstol i de här frågorna.

Om man får möjligheten att hela tiden överklaga blir risken att vi får fler domstolsförhandlingar än licens- och skyddsjakt på varg. Denna dom är också ett bevis på där beslutsmakten över svensk rovdjurspolitik alldeles för mycket är knuten till Bryssel och EU och inte där den bör höra hemma, det vill säga i områden där problem finns. Det är viktigt att regeringen värnar svenska intressen i en fråga som bör kunna bestämmas på hemmaplan.

Regeringen har utrett frågan om det som man skriver på sin hemsida som ”en transparent och rättssäker processgång för överprövning av länsstyrelsens beslut om skyddsjakt och licensjakt på stora rovdjur som är förenlig med EU-rätten”.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att gå vidare för att vi ska få en rättssäker beslutsprocess som tar största möjliga hänsyn till de licens- och skyddsjaktsbehov som finns i de delar av Sverige där utbredningen av varg och andra rovdjur är som allra störst?