Fråga 2015/16:621 Livsmedelsstrategin

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Regeringen och det ansvariga statsrådet Sven-Erik Bucht har under året som gått samtalat med flera aktörer i livsmedelskedjan. Regeringen har låtit meddela att utveckling av livsmedelsstrategin pågår och ska bidra till att öka den svenska produktionen av mat och även exporten samt skapa sysselsättning och hållbar tillväxt i hela landet.

Det primärt viktigaste målet med en svensk livsmedelsstrategi torde vara att få på plats ett tydligt tillväxtmål för svensk livsmedelsproduktion. Strategin bör vidare konkret visa på hur vi ska kunna öka livsmedelsproduktionen runt om i landet, öka exporten och på så vis skapa fler arbetstillfällen. Och det är av stor vikt att detta sker skyndsamt innan vital infrastruktur i livsmedelsbranschen rämnar på grund av för liten volym.

För att uppfylla mål av detta slag måste en strategi hantera ett antal principiella överväganden som leder till systemförändringar jämfört med i dag. Det är avgörande om strategin ska fungera i praktiken.

Om svenska livsmedelsföretagare ska kunna växa på en mervärdesmarknad måste det i Sverige ske en förflyttning från regelverk till överenskommelser och åtaganden inom branschen och mellan olika parter. Målsättningen bör vara att Sverige harmoniserar produktionsvillkoren med resten av EU.

Även hanteringen av produktionsmedelsskatter i Sverige, gentemot konkurrentländer, är av stor betydelse för tillväxtmöjligheterna inom livsmedelsproduktionen. Detta går tvärtemot den skattechock som nu drabbar Sverige från och med årsskiftet med exempelvis rejäla skattehöjningar på arbete, drivmedel och sparande.

Sverige är, i förhållande till övriga EU och globalt, en liten aktör inom livsmedels- och jordbruksproduktion där klimat och nationella regelverk ställer stora krav för att utveckla forskning och utveckling på exempelvis avels- och växtförädlingsområdet. Därför är det viktigt att veta på vilket sätt regeringen avser att utveckla relevant forskning och utbildning för att gynna utvecklingen av svensk närförädlad livsmedelsproduktion.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

På vilket sätt avser statsrådet att säkerställa att livsmedelsstrategin verkligen kommer gynna den svenska livsmedelsproduktionen, inte minst efter årsskiftets skattechock, genom ökad tillväxt, export och sysselsättning, och hur avser han att konkretisera livsmedelsstrategin så att den fungerar i praktiken?