av Johan Hultberg (M)
till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)
Skandalen med Volkswagens manipulerade avgasrening rullar vidare. En skandal som ständigt tycks växa i omfattning. Koncernen har hittills erkänt att man manipulerat miljontals bilar världen över i syfte att ge missvisande kväveutsläpp. Bara i Sverige uppger Volkswagen själva att omkring 225 000 bilar berörs. Nu är det viktigt att företaget lägger alla kort på bordet samt att fusket får allvarliga konsekvenser för företaget och dess ledning. Fusk måste straffas.
För EU är det närmast pinsamt att det var i USA som fusket först upptäcktes. EU:s kontroll har uppenbarligen brustit och det finns därför anledning att se över hur dagens kontroll- och sanktionssystem fungerar. Dagens regler innebär att fordon typgodkänds på nationell nivå och att det är de nationella myndigheterna som ansvarar för kontroll och utförande av sanktioner om fusk eller felaktigheter upptäcks. EU har vidare ett system med ömsesidigt erkännande vilket innebär att när till exempel de tyska myndigheterna godkänt någon av exempelvis Volkswagens modeller är denna sedan automatiskt godkänd i hela unionen. Givet att det bland annat varit flera skandaler inom tysk fordonsindustri där myndigheterna brustit i kontroll och rent av visat undfallenhet finns det skäl att ifrågasätta gällande ordning.
Tidigare i veckan mötte klimat- och miljöministern ledningen för Volkswagen i Sverige för att få svar från företaget om bland annat skandalens omfattning i Sverige. Det vore önskvärt med en redovisning av vad som kom fram på det mötet.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:
Vill klimat- och miljöministern se en översyn av dagens kontroll- och sanktionssystem inom EU, och hur ser ministern och regeringen på möjligheten att i Sverige förbjuda försäljningen av de fordonsmodeller som manipulerats och som inte uppfyller gällande utsläppskrav?