Fråga 2015/16:585 Kostnader orsakade av id-krav

av Kristina Yngwe (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den 4 januari inledde Sverige sina kontroller av id-kravet på Kastrup. DSB och Skånetrafiken har i dagsläget ett tillfälligt avtal där kostnaden, beräknad till ungefär 9 miljoner danska kronor per månad, delas mellan de båda transportbolagen.

Osäkerheten är dock stor kring hur länge id-kravet ska gälla, vilket gör det svårt för dessa transportbolag att få en överblick över kostnaderna. DSB har aviserat att de inte kommer vilja fortsätta dela på kostnaderna, och Skånetrafiken har konstaterat att förlängda kontroller kommer att bli svåra att hantera resursmässigt. Det finns alltså en stor oro hos Skånetrafiken och DSB över hur företagen ska hantera de omkostnader som uppstått på grund av id-kraven. Om dessa företag tvingas stå för kostnaden själva kommer detta i förlängningen att påverka verksamheten i Öresundsregionen som redan drabbas hårt av id-kraven.

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är med anledning av detta:

 

Hur kommer de berörda transportbolagen att kompenseras ekonomiskt för de merkostnader som är en direkt konsekvens av id-kravet med tillhörande kontroller?