Fråga 2015/16:584 Lantmäteriets långa handläggningstider

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

I ett frågesvar den 9 juni 2015 om Lantmäteriets långa handläggningstider svarade bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan bland annat:

”Lantmäteriet har vidtagit åtgärder för att hantera problemet med långa handläggningstider. Bland annat organiseras verksamheten så att lantmäteriförrättningar ska kunna handläggas var som helst i landet för att på så sätt utjämna den från tid till annan ojämna belastningen på olika kontor och för att utnyttja den lantmätarkompetens som finns på ett effektivt sätt. Myndigheten har även satt in åtgärder för att avsluta äldre ärenden. Dessa åtgärder väntas på sikt ge positiva effekter på handläggningstiderna. Vidare prioriterar myndigheten förrättningar där fastigheter för bostadsändamål är inblandade.”

Vidare skrev statsrådet att han var väl medveten om de långa handläggningstiderna och att han kontinuerligt följer och diskuterar med myndigheten.

Det är även brist på utbildade lantmätare. Problemet växer, och många hör av sig med att de inte får sina förrättningar klara i tid samt att det överlag är långa handläggningstider. Det måste åtgärdas omgående om det inte ska bromsa utvecklingen och möjligheten att bygga när behov uppstår.

Det är också viktigt att myndigheter kan ta beslut utan extremt långa handläggningstider. Statsrådet sa i våras att han har kontinuerlig kontakt med Lantmäteriet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

 

Med tanke på statsrådets medvetenhet om de långa handläggningstiderna och den kontinuerliga kontakten med Lantmäteriet undrar jag vad som har gjorts sedan i våras och vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att korta ned de långa handläggningstiderna.