Fråga 2015/16:580 Akut situation för socialtjänsten

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Flyktingkrisens inverkan på socialtjänsten, vården och tandvården är redan påtaglig. Det tryck och den press som nu delar av socialtjänstens och vårdens personal är utsatt för är inte hållbart. Det ska vara ordning och reda i välfärden. Svensk vård- och tandvårdspersonal är eftertraktad och ansedd som duktig på organisation och att göra prioriteringar. Vi ska alltid ha fokus på kvalitet inom vården, tandvården och socialtjänsten.

Sverige befinner sig emellertid nu i en allvarlig situation. Läget är akut och extraordinärt. Detta gäller givetvis för alla som flyr från till exempel Syrien, men även situationen att ta emot många flyktingar under mycket kort tid är extraordinär.

Migrationsverkets senaste prognos talar sitt tydliga språk. För år 2015 beräknas 140 000–190 000 asylsökande. Lägg därtill – eftersom Sverige för närvarande inte har kontroll över sina gränser – ett betydande okänt antal människor som tagit sig in i landet illegalt utan att ha sökt asyl.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kräver i sin akuta 47-punktslista flera lättnader i regelverken för att underlätta arbetet med integrering, till exempel för socialtjänsten. I dag har flera kommuner svårt att klara av flyktingkrisen och många kommuner tvingas dagligen till att bryta mot lagen för att tillgodose skydd och stöd för barn. Många kommuner har inte tillräckligt mycket personal och hinner inte utreda ärenden, och jourhemmen som anlitats för att ta hand om ensamkommande flyktingbarn räcker inte. Många kommuner känner att de saknar förutsättningar för att erbjuda en tillfredsställande kvalitet i arbetet. Antalet kommuner som lex Sarah-anmäler sig och har anmält sig själva då de känt att de inte klarar av att följa lagen ökar för var dag. Situationen är akut, och socialtjänsten går på knä i många kommuner och arbetsbördan är stor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Avser regeringen och statsrådet Regnér att vidta några åtgärder för att hjälpa socialtjänsten runt om i landet då kraften hos många fantastiska medarbetare börjar sina?