Fråga 2015/16:570 EU:s vapendirektivförslag

av Sten Bergheden (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt medieuppgifter avstyrker Försvarsmakten i sitt remissvar förslaget till ändringar i EU:s vapendirektiv.

De föreslagna ändringarna skulle innebära men för totalförsvaret och för förbandens krigsduglighet skriver Försvarsmakten bland annat i remissvaret.

Enligt medierna så menar också Försvarsmakten att det är nödvändigt att EU:s vapendirektiv och svensk vapenlagstiftning även fortsättningsvis gör det möjligt för medlemmar i civila skytteorganisationer att inneha såväl hel- som halvautomatiska vapen.

Förslaget skulle också innebära att Försvarsmakten får ökade kostnader för utbildning och utveckling av personal när civila skytteorganisationer inte längre kan nyttjas. Det ökar även kostnader för införskaffande av tränings- och simuleringsvapen och försvårar hantering och ökar kostnader för säkerhetsskyddande åtgärder.

Att ett nytt vapendirektiv skulle drabba Försvarsmaktens kostnader och utbildning samt försvåra träningen är mycket allvarligt och kan inte accepteras.

Jag vill därför ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Delar ministern Försvarsmaktens oro inför det nya vapendirektivförslaget, och vad avser ministern i så fall att göra inom sitt ansvarsområde för att stoppa förslaget?