av Cecilia Widegren (M)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Flyktingkrisens inverkan på socialtjänsten, vården och tandvården är redan påtaglig. Det tryck och den press som nu delar av socialtjänstens och vårdens personal är utsatt för är inte hållbar. Det ska vara ordning och reda i välfärden. Svensk vård- och socialomsorgspersonal är eftertraktad och ansedd som duktig på organisation och att göra prioriteringar. Vi ska alltid ha fokus på kvalitet inom vården och socialtjänsten.
Sverige befinner sig emellertid nu i en allvarlig situation. Läget är akut och extraordinärt. Detta gäller givetvis för alla som flyr från till exempel Syrien, men även situationen med att ta emot många flyktingar under mycket kort tid är extraordinär.
Migrationsverkets senaste prognos talar sitt tydliga språk. För år 2015 beräknas 140 000 till 190 000 asylsökande. Lägg därtill – eftersom Sverige för närvarande inte har kontroll över sina gränser – ett betydande okänt antal människor som tagit sig in i landet illegalt utan att ha sökt asyl.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i ett 47-punktsprogram föreslagit att offentliga biträdens uppdrag bör utvidgas. SKL föreslår att det offentliga biträdets uppdrag kan utvidgas. Detta i förordning så att det offentliga biträdet vid synnerliga skäl får företräda barnet som tillfällig vårdnadshavare och förmyndare. Detta i avvaktan på att en god man förordnas. Enligt SKL skulle detta säkerställa att barn som saknar god man kan få vård, bli inskrivna i en skola och placeras enligt socialtjänstlagen. Detta skulle även möjliggöra för barn under 16 år att få ersättningar från Migrationsverket. I dag krävs det underskrifter av den gode mannen. Enligt SKL-förslaget skulle biträdet utses av Migrationsverket så fort barnet registrerats och ansökt om asyl.
Den akuta situation som Sverige befinner sig i, med socialtjänstens medarbetare som trots läget gör fantastiska insatser, gör att de går på knäna. Med anledning av krisen och att flera kommuner anmält sig själva är det viktigt att göra allt för att underlätta för socialtjänsten och dess medarbetare. När drygt hälften av landets kommuners socialtjänster är allvarligt eller kritiskt påverkade måste man agera.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Avser regeringen och ministern att omedelbart vidta åtgärder i syfte att utvidga det offentliga biträdets uppdrag?