Fråga 2015/16:557 Erfaren arbetskraft

av Elisabeth Svantesson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Långtidsutredningen konstaterade nyligen att ett förlängt arbetsliv är den sannolikt viktigaste faktorn för att vi ska kunna klara av den demografiska förändringen och samtidigt upprätthålla och utveckla de offentliga välfärdssystemen.

Det är positivt att vi lever allt längre och att många äldre vill förlänga sitt yrkesliv. Det handlar om erfaren arbetskraft, med kompetens från ett helt arbetsliv, som har mycket att bidra med. Moderaterna menar att den som vill och kan jobba längre bör ges möjlighet till det. Och politiken bör utformas så att drivkrafterna ökar för fler att stanna kvar på arbetsmarknaden längre.

Moderaterna vill uppmuntra ett längre yrkesliv bland annat genom att utvidga det förstärkta jobbskatteavdraget för äldre så att det gäller från 64 år, i stället för 65 år som i dag. Regeringen går i motsatt riktning och vill i stället öka kostnaderna att anställa personer över 65 genom att införa en löneskatt.

Mellan 2006 och 2014 ökade andelen personer över 65 år som arbetar med drygt 6 procentenheter. Den trenden riskeras att brytas med den höjda skatten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson: 

 

Vilken effekt räknar ministern och regeringen med att löneskatten kommer att ha på äldres arbetsutbud?