Fråga 2015/16:538 Effektiviteten och kvaliteten i biståndet

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Hösten har präglats av oklarhet om vad som ska gälla för biståndsbudgeten i år och nästa år.

Frågan om avräkningar för flyktingmottagande i Sverige har diskuterats. Medieuppgifter gjorde gällande att mer än halva biståndsramen skulle tas i anspråk för detta. Ett samlat beslut från regeringen saknades. Statssekreterare Ulrika Modéer meddelade riksdagens utrikesutskott först den 26 november 2015 att regeringen inte kommer att föreslå ökningar på avräkningarna för budgeten 2016 över 30 procent av biståndsramen.

Ökningen av utgifterna för detta på ungefär 4 miljarder kronor kan hanteras bland annat genom att senarelägga utbetalningar, meddelades på samma möte.

I övrigt hänvisades till att skarpa förslag från regeringen kommer att presenteras i vårändringsbudgeten.

Den 3 december meddelar Vänsterpartiet via ett pressmeddelande att Vänsterpartiet förhandlat fram 2 miljarder som ska betalas ut under 2015. Regeringsbeslut om anslagskredit på 2 miljarder finns.

Resultatet av regeringens hantering av biståndsbudgeten har inte varit särskilt bra utan har lett till oklarheter om avräkningarnas storlek, brist på besked, tidigareläggning av vissa utbetalningar i slutet av budgetåret samtidigt med aviseringar om senareläggning av andra betalningar.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin hur effektiviteten och kvaliteten i biståndet påverkas av oplanerade utbetalningar i slutet av budgetåret.