Fråga 2015/16:530 Dämpat söktryck

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Läget till följd av flyktingsituationen är akut. Skolan och socialtjänsten är som mest ansträngda. I Svenska Dagbladet den 17 december beskriver fackförbundet Akademikerförbundet SSR hur socialtjänsternas verksamhet nu tänjs till sitt yttersta. Men också till exempel hälso- och sjukvården är utsatt för stora påfrestningar. Personalbrist är ett av de främsta problemen.

I detta läge ställs höga krav både på att hitta nya lösningar för de personer som kommer till vårt land och på att kraftigt dämpa söktrycket till förmån för de många medlemsstater som inte tagit sin del av EU:s ansvar.

I en interpellationsdebatt den 11 december konstaterade justitie- och migrationsministern följande rörande regeringens arbete med frågan. ”Vi är övertygade om att de åtgärder vi nu vidtar kommer att få effekt, och jag är inte beredd att diskutera några andra åtgärder förrän vi har sett dessa åtgärder vara i kraft.”

Fortfarande kommer det på veckobasis ungefär 3 000 asylsökande till Sverige. Det motsvarar 150 000 asylsökande per år. Det är ett mycket stort antal asylsökande och till exempel långt fler än de drygt 80 000 asylsökande som Sverige under ett enstaka år tog emot i början av 1990-talet till följd av Balkankriget.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När i tiden är det tänkt att regeringens åtgärder ska få till följd att det kraftiga söktrycket till Sverige vi nu ser har de facto dämpats?