Fråga 2015/16:509 Polisens metoder vid kartläggning av EU-migranter

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Polismyndigheten har genomfört en kartläggning i syfte att få en bild av EU-migranternas situation i Sverige, vilka brott de utsätts för, om de själva begår brott och om de utnyttjas av kriminella nätverk.

Frågan om människohandel och eventuella kopplingar mellan EU-migranter och olika former av kriminalitet har under hösten varit ett hett ämne i den allmänna politiska debatten. Regeringen har återkommande uttalat att man inväntar polisens rapport, som presenterades i början av december, innan man gör en politisk genomlysning av frågan.

Polisens underrättelseenhet har haft ansvar för att samla in materialet för bedömning och analys. I dag uppmärksammar Sveriges Radio att polisen i sin kartläggning systematiskt har insamlat uppgifter om EU-migranternas namn, ålder, bostadsort, medborgarskap etcetera. Enligt uppgift ska även personerna ha fotograferats.

För ett par år sedan fick Skånepolisen omfattande kritik för att ha fört register över romer, och redan har en rad kritiska frågor riktats mot hur polisen har samlat in underlag för denna rapport.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Har statsrådet och regeringen känt till och godkänt Polismyndighetens metod för insamling av data om EU-migranter?