Fråga 2015/16:504 Dyrare flygresor

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Regeringen har aviserat att man tillsätter en särskild utredare för ett eventuellt införande av en nationell flygskatt. Tilltaget motiveras med att flyget ska bära sina egna klimatkostnader men att en flygskatt samtidigt inte ska slå för hårt mot jobb, tillgänglighet och konkurrenskraft i hela landet. Tyvärr kommer båda dessa krav inte att kunna uppfyllas, då höjda kostnader för flygresor kommer att slå hårt mot de regioner i landet där avstånden är långa och människorna därför är extra beroende av flyget. Mellan Stockholm och Göteborg finns det möjlighet att åka tåg inom rimliga tidsramar, men ska man resa mellan exempelvis Vilhelmina och Stockholm över dagen är flyget det enda realistiska alternativet.

En flygskatt kommer att slå direkt mot plånboken hos vanliga människor. Statsrådet Anna Johansson har varit tveksam till införandet av flygskatten tidigare, men trots detta vill regeringen utvärdera frågan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson följande:

 

Vilka konsekvenser ser statsrådet att införandet av en eventuell flygskatt kan få för jobben, tillgängligheten och konkurrenskraften i hela Sverige?