Fråga 2015/16:494 Förenklade planprocesser

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Sverige befinner sig i en situation där insatserna för att bistå de asylsökande som söker hjälp i Sverige att få tak över huvudet behöver utvecklas. Med de förutsättningar som råder med stora flyktingströmmar ligger det nära till hands med en anpassning av, och möjligheter att göra avsteg från, plan- och byggförordningen. Allt i syfte att på kort tid få fram tillfälliga boenden. Näringsdepartementets remiss Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden är ett steg på vägen men visar också på att en förenkling av plan- och bygglovsprocessen även skulle vara till gagn för att motverka den rådande bristen på permanenta bostäder.

Från flera håll påtalas att regelverken är en betydande orsak till att det inte byggs tillräckligt med bostäder. För att skapa förutsättningar för att bygga fler bostäder på kortare tid skulle de förändringar som nu görs för tillfälliga boenden med fördel kunna ligga till grund för att se över om plan- och byggförordningen kan förenklas även för permanenta bostäder.

 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan huruvida han avser att förenkla planprocesserna även för permanenta bostäder.