Fråga 2015/16:492 Stelbent regelverk för arbetskraftsinvandrare

av Mats Persson (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det finns nu flera fall där personer har kommit hit som arbetskraftsinvandrare och sedan inte fått förnyat arbetstillstånd, trots att de har kollektivavtalslikande lön, och därmed utvisats. I ett uppmärksammat fall utvisades en familj efter att pappan i familjen under fyra månader tjänat 180 kronor i månaden under kollektivavtalet. 

Personer som vill jobba och göra rätt för sig kan på grund av stelbenta regelverk tvingas bort från landet med hela sin familj, utan att de gjort några medvetna fel. Regelverket är i dag alltför fyrkantigt utformat och behöver enligt undertecknad ses över. 

Det behövs självklart regler som skapar ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden, exempelvis för att undvika att löner dumpas. Men regelverket får inte bli så fyrkantigt att människor som vill bidra till det svenska samhället, och som omedvetet gör misstag, utvisas. Syftet är att människor ska kunna komma hit och arbeta i yrken där det råder brist, eller där det är svårt att hitta exakt rätt kompetens. För att det ska fungera måste det finnas förutsebara regler. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Kommer ministern och regeringen att vidta några åtgärder för förändra regelverket?