Fråga 2015/16:491 Arbetskraftsinvandring

av Agneta Gille (S)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Efter att i medierna ha följt ett ärende med en iransk familj från Uppsala som varit i Sverige i fyra år och som nu får sitt uppehållstillstånd återkallat på grund ett misstag vill jag ställa en fråga till justitie- och migrationsministern.

Att komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare innebär att följa den lagstiftning som finns inom det området. Det är bra att vi har en lagstiftning som skyddar människor från att bli utnyttjade och att reglerna inte missbrukas.

I det aktuella fallet med den iranska familjen i Uppsala har pappans arbetsgivare begått ett misstag. Arbetsgivaren har betalat 180 kronor mindre än kollektivavtalet under en femmånadersperiod. Totalt handlar det om 900 kronor. När misstaget upptäcktes rättades detta till.

Migrationsverket uppger att de följer nuvarande lagstiftning och utvisar hela familjen.

Arbetsgivaren tar på sig ansvaret för misstaget, men familjen utvisas. Ett misstag av arbetsgivaren får orimliga konsekvenser med dagens lagstiftning.

 

Min fråga till justitie- och migrationsministern är om det går att skapa ett utrymme i lagstiftningen för att ha överseende med misstag och samtidigt ha regler för att hindra missbruk.