Fråga 2015/16:483 Fredsförhandlingar i Syrien

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I dag har det framkommit uppgifter om att olika rebellgrupper i Syrien är beredda att förhandla med den syriska regimen för att äntligen nå fred i landet. Några grupper som inte deltar är islamistgrupperna al-Nusra och Daish, som ju ej heller tror på demokrati och mänskliga rättigheter. Föga förvånande deltar inte heller de kurdiska YPG som har sitt fäste i norra delarna av landet och som utgör basen för den demokratiska, men väpnade oppositionen genom alliansen Syrian Democratic Forces (SDF).

Skälet till att YPG inte är med i förhandlingarna stavas Turkiet som framfört krav på att de inte får vara med. Att Turkiet har enorma brister på MR-området och systematiskt förtrycker kurder är välkänt, men att västvärlden och övriga som är involverade i det syriska inbördeskriget låter dem sätta agendan är totalt oförståeligt. Särskilt då YPG, genom SDF (som även omfattar sunniaraber samt kristna), har fått till en vapenvila med den syriska regimen samt är en av de mest effektiva krafterna mot Daish och andra jihadistgrupper är det synd att de inte får ett stort utrymme gällande framtida fredsförhandlingar.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är om hon delar uppfattningen att det är problematiskt att kurderna utestängs och om hon i sådana fall avser att agera för att ändra på detta.