Fråga 2015/16:482 Svenskt bistånd till terrorism

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

En av de organisationer som erhåller svenska biståndspengar genom Sida heter Islamic Relief. Islamic Relief är terroriststämplad av Förenade Arabemiraten och är en del av islamistiska Muslimska brödraskapet.

För inte så länge sedan framkom det likaså att en svensk biståndsarbetare åtalats för terroristbrott i Libanon. Samma person anklagas för att ha slussat biståndspengar direkt till al-Nusra (syriska al-Qaida), och har tydliga kopplingar till att ha jobbat för just Islamic Relief. Muslimska brödraskapet är en islamistisk rörelse, vars anhängare i det syriska inbördeskriget främst finns inom en jihadistallians som på engelska kallas Army of Conquest. I denna allians ingår bland annat just al-Nusra.

Detta är bara ett exempel på hur svenska biståndspengar kan hamna i helt fel händer, varför jag skulle vilja ha svar från statsrådet Isabella Lövin på följande:

 

Är det rimligt att svenska biståndspengar hamnar hos organisationer som Islamic Relief och vad gör statsrådet för att förhindra att svenska skattemedel hamnar hos terrorister?