Fråga 2015/16:479 Lärlingsutbildning på lika villkor

av Erik Bengtzboe (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Framtidens arbetsmarknad ställer krav på flexibilitet och omställning. Det medför i sin tur höga förväntningar på ett utbildningssystem som klarar av att möta alla individers intressen och förmågor och samtidigt se till arbetsmarknadens breda och mångfasetterade behov. Sedan Alliansen återinförde lärlingsutbildningen på gymnasiet har det därmed funnits ytterligare möjligheter för unga att utbilda sig på ett mer arbetsmarknadsnära sätt. Över blockgränserna verkar nu det finnas samsyn kring att lärlingsutbildningen fyller en viktig funktion.

Skolverket bedriver på uppdrag en insats för att understödja utvecklingen mot fler lärlingsplatser. Kommuner som ser möjlighet att utveckla lärlingsverksamheten kan söka medel från Skolverket för att göra detta. Under 2015 har nästan 21 miljoner kronor beviljats, med målet att bidra till fler lärlingsplatser. Utvecklingen hämmas tyvärr av det faktum att Sveriges friskolor inte har möjlighet att ta del av de medlen. Målet att utöka antalet lärlingsplatser kan underlättas av att även friskolor får möjlighet att delta i satsningen.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet om hon och regeringen planerar att erbjuda möjligheten till stöd till att utveckla lärlingsutbildningarna till alla skolor, även friskolor, på lika villkor.