Fråga 2015/16:473 Bankers lika möjligheter

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Svenska medborgare har sina pengar i olika banker. Bankerna tillhandahåller tjänster av olika slag. Här har politiken under en längre tid talat om att förstärka konsumentskyddet. Det pågår ett arbete med att ta fram en proposition som föreslås ska läggas på riksdagens bord i början av det nya året 2016. Förslaget innehåller en svensk skärpning av EU-regler i Mifid II och Mifir. Förslag på att helt förbjuda tredjepartsprovisioner vid förmedling av placerings – och försäkringsprodukter finns med.

Då ett antal banker på grund av sin storlek har kapacitet att ha egna fond- eller försäkringslösningar inom sin verksamhet så innebär det att de inte berörs av ett förbud enligt tredjepartsprovision. Därmed kan en del banker fortsätta sin verksamhet så som sker i dag. I andra fall finns det ett stort antal banker som inte har den kapacitetsmöjligheten.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund om han och regeringen tagit i beaktande att förslaget kan komma att slå olika mot olika bankkunder och banker.