Fråga 2015/16:469 Den syriska oppositionen och den svenska utrikespolitiska strategin

av Jeff Ahl (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

FSA (Fria syriska armén) omnämns som den moderata och demokratiska väpnade oppositionen mot al-Asad och SNC (Syriska nationella koalitionen) som den politiska dito. Med hänsyn till att den moderata koalitionen påstås ha samarbetat med islamistiska väpnade grupper, även i närtid, och att det är svårt att få en tydlig bild av vad som sker inom FSA och mellan FSA och de al-Qaida-anknutna väpnade grupperna hoppas jag att regeringen har goda beslutsunderlag för hur man hanterar olika stöd till dessa grupperingar.

Det är av vikt att de frågeställningar jag har klargörs så att alla svenska väljare vet vilka delar av oppositionen mot al-Asad som den svenska regeringen ser som acceptabla. Det är viktigt då det kommer att påverka hur situationen ser ut om al-Asad besegras. Det katastrofala utfallet efter Gaddafis fall i Libyen borde innebära att den svenska regeringen är oerhört försiktig med vilka utrikespolitiska strategier man väljer.

Jag vill med hänsyn till detta fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka av grupperingarna i det syriska inbördeskriget kategoriserar utrikesministern som moderata och demokratiska, och med vilka underrättelser och kunskaper gör ministern dessa bedömningar?