Fråga 2015/16:461 Boverkets insynsråd

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Regeringen ansvarar inför riksdagen. De statliga myndigheterna som lyder under regeringen utgör regeringens redskap i dess uppgift att styra riket och verkställa den fastlagda politiken. Myndigheterna utgör därmed den sista länken i uppdrags- och ansvarskedjan från riksdagen och ansvarar för att förverkliga regeringens politik.

De statliga myndigheterna leds av en chef som inför regeringen ensam bär ansvaret för myndighetens verksamhet. Vid sidan av myndighetens chef kan ett rådgivande organ utan beslutsfunktion förekomma, ett insynsråd. Insynsråden vid de statliga myndigheterna är viktiga och angelägna. Myndighetschefen är ordförande i insynsrådet och ska hålla rådet informerat om verksamheten. Insynsrådet har alltså inga beslutsbefogenheter men rådets uppgift är bland annat att utöva insyn och att ge myndighetschefen råd. Det är regeringen som fattar beslut om insynsråden och ansvarar för att utse dess ledamöter.

Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Myndighetens frågor är både viktiga och aktuella, men trots det är Boverket en myndighet som i dag saknar ett fungerande insynsråd. Det tidigare rådets mandatperiod löpte ut hösten 2014 men den nuvarande regeringen har valt att ännu inte tillsätta något nytt.

Min fråga till statsrådet Mehmet Kaplan är därför:

Avser statsrådet och regeringen att tillsätta något nytt insynsråd för Boverket och i så fall när?