av Lotta Finstorp (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Psoriasis är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar som drabbar 250 000–300 000 personer i Sverige, varav 30 000–50 000 lider av måttlig eller svår psoriasis. Många av dem är i arbetsför ålder, och drygt hälften debuterar före 25 års ålder.
Enligt Psoriasisförbundet så står en tredjedel av alla som har psoriasis helt utan vård och behandling. Och många får dessutom fel behandling eller behandling som är verkningslös. Dessutom varierar behandlingsmetoderna och omfattningen av behandling mycket beroende på vilket landsting man tillhör.
Livskvaliteten påverkas i hög grad av sjukdomen, och många upplever klåda, smärta och rädsla för att komma nära andra människor. Bakom siffror, statistik och kostnader finns det en mängd människor som lider och begränsas i sin vardag – en del så mycket att det påverkar möjligheten att arbeta fullt ut. Andra begränsas socialt.
Både de drabbade och samhället skulle vinna mycket på att man på nationell nivå ser över behandlingsmetoder och utformar riktlinjer för att uppnå bättre behandling för fler och så att de blir mer lika över landet.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Vad avser statsrådet att göra för att förbättra villkoren för och behandlingen av dem som lider av psoriasis?