av Sofia Arkelsten (M)
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Den rödgröna regeringen har under hösten inte kunnat leverera något samlat besked om hur mycket av de pengar som räknas in i biståndsramen som ska gå till flyktingmottagande i Sverige. Men så kom då ett besked om att de två partierna i regeringen har en intern ”överenskommelse” sinsemellan om att maximalt 30 procent av pengarna kan avräknas mot biståndsramen.
Kritiken från biståndsorganisationer mot regeringen har varit hård. Inte bara för bristen på besked men också på regeringens besked när det väl meddelades. Däremot är inte bilden att mottagarna av bistånd drabbats ännu, tack vare aktörernas ansvarstagande.
Utrikesutskottet meddelades formellt om de 30 procenten som kan avräknas från biståndsramen till sista planerade beredningstillfället av budgeten och utgiftsområde 7, internationellt bistånd. Statssekreterare Modéer meddelade då att dessa omkring 4 miljarder kunde hanteras genom att senarelägga utbetalningar. Men att utskottet får ta ställning till dessa förslag i en vårändringsbudget.
Det har minst sagt varit en svår budgethantering för riksdagen beroende på regeringens brist på samlade besked. Justeringen sköts upp. Men betänkandet kunde alltså, med skrivningar om denna information, slutgiltigt behandlas på morgonen den 3 december.
På eftermiddagen samma dag meddelades att en del betalningar i stället tidigareläggs. Ungefär 2 miljarder flyttas till den här sidan nyårsafton i stället för att hamna på 2016. Möjligen sker detta siffertrixande för att inte slå igenom utgiftstaket nästa år.
Trots alla olika besked måste riksdagen ta ställning till den budget som läggs på vårt bord. Den 14 december har utskottet sin debatt om utgiftsområde 7, internationellt bistånd. Det är oklart om det kommer nya besked från de rödgröna till dess. Det kommer nya besked varje vecka, vilket inte är förvånande eftersom regeringen inte har kraft att prioritera och fatta nödvändiga beslut.
Det är inte acceptabelt med denna hantering och märkliga varannanveckaspolitik.
Med anledning av ovanstående ställer jag frågan statsrådet Isabella Lövin:
När får utrikesutskottet en samlad redovisning av regeringens förslag om senareläggning av utbetalningar som meddelats till utrikesutskottet och den föreslagna tidigareläggning av utbetalningar som meddelats i medierna?