Fråga 2015/16:434 Etableringspaketet

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Tidigare under året ställde jag en fråga till statsministern om det olämpliga i att inte utse en integrationsminister. Frågan lämnades då över till statsrådet Ylva Johansson som gav följande svar:

”I regeringsdeklarationen framförde statsministern att idén med en integrationspolitik som är skild från jobb-, utbildnings- och välfärdspolitik är föråldrad. Integrationen är en angelägenhet inom varje politikområde och inom varje enskilt statsråds ansvarsområde. Av det skälet behövs det ingen särskild integrationsminister.

Att ha ett arbete är en viktig faktor för integrationen och delaktigheten i vårt samhälle. Det är därför naturligt att jag som arbetsmarknadsminister har ett samordnande ansvar för att integrationsfrågorna finns på agendan för hela regeringen, men särskilt när det gäller arbetsmarknads-, utbildnings- och välfärdspolitiken. Regeringens migrationspolitik har givetvis också betydelse i detta sammanhang.

Vad vi behöver är en ny politik som sätter nyanländas etablering på arbetsmarknaden i centrum och som samlar resurser så tidigt som möjligt för snabbare jobbetablering. Fokus för regeringen är att skapa fler jobb, minska klyftorna och öka sammanhållningen i vårt land. Regeringen arbetar nu bland annat med att ta fram förslag i ett etableringspaket för att både nyanlända och utrikes födda i landet snabbare och bättre ska få fotfäste på arbetsmarknaden och i vårt samhälle. Det har också inrättats en statssekreterarledd arbetsgrupp där frågor om mottagande av asylsökande och etablering av nyanlända samordnas och bereds mellan berörda departement. Förslag i dessa avseenden kommer regeringen att återkomma om.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Sedan jag ställde frågan om varför vi inte har en integrationsminister undrar jag hur arbetet med det utlovade etableringspaketet har gått och när ministern avser att återkomma med de enligt ovanstående citat utlovade förslagen.