Fråga 2015/16:429 Lex-Sarah anmälningar från kommunerna

av Mikael Cederbratt (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Under hösten har det kommit in lex Sarah-anmälningar till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) från flera kommuner som varnar för att de inte kan hantera situationen kring alla ensamkommande flyktingbarn. Kommunerna menar att de inte klarar av att hantera det stora antalet. Vidare menar man att söktrycket gör att kommuner i vissa fall måste bryta mot lagen för att kunna hjälpa barnen när man till exempel inte hinner utreda barnens behov. Dessutom är arbetsbelastningen på alla socialkontor och deras medarbetare mycket ansträngd.

Samtidigt gav Ivo i september beskedet att man släpper kraven på att alla ska ha egna rum på HVB-hem för ensamkommande. En insats man tvingats ta till för att klara av den akuta situationen.

Migrationsverket menar att det kan bli ca 30 000 ensamkommande barn som söker asyl i Sverige i år. Och än så länge ser vi inga tendenser till någon betydande minskning.

Mot bakgrund av att allt fler kommuner nu väljer att lex Sarah-anmäla sig själva gör vi uppenbart inte tillräckligt. Fler åtgärder måste till. Inte minst måste de insatser som ingår i överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen där en översyn ska göras av möjligheterna att fler flyktingbarn ska flyttas till eller placeras på stödboende i stället för som i dag där så gott som alla placeras i HVB-hem.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta avseende den akuta situationen i kommunerna, när det gäller de ensamkommande flyktingbarnen, så att kommunerna kan utföra sitt arbete på ett rättssäkert sätt utan att behöva bryta mot lagen?