Fråga 2015/16:416 Återfall i brott

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen behandlade riksdagen regeringens skrivelse 2015/16:27 gällande Riksrevisionens rapport om återfall i brott.

Riksrevisionen har granskat vilka insatser Kriminalvården och övriga berörda myndigheter har genomfört i syfte att minska mängden återfall i brott. Riksrevisionen konstaterar bland annat att insatserna är för få i relation till bedömda behov, att de insatser som görs sker för sent, att det finns betydande brister i myndigheternas planering och samverkan, att det råder brist på helhetssyn och långsiktighet, att det finns en osäkerhet om vem som ska betala insatser, att uppföljningen är kortsiktig och utspridd hos en mängd olika samhällsinstanser samt att det sällan görs systematiska utvärderingar. Riksrevisionen konstaterar också att regeringens styrning är otillräcklig.

Detta resulterar i mycket dystra siffror när det gäller återfall i brott. 70 procent av dem som suttit i fängelse återfaller i brott inom tre år. Siffran torde vara ännu högre, då alla som begår brott åker tyvärr inte fast.

Bakom väldigt många av dessa återfall finns oskyldiga brottsoffer – någon som har blivit misshandlad, någon som har blivit våldtagen, någon som har haft inbrott i sin bostad. Oskyldiga människor som många gånger får sina liv förstörda. För deras skull måste återfallen i brott minska, och detta bör ske snarast.

Riksrevisionen lämnar många rekommendationer till regeringen för att minska återfallen i brott. Regeringen svarar att dess avsikt är att höja ambitionsnivån när det gäller återfallen och att man avser att återkomma med förslag på åtgärder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vilka konkreta förslag kommer ministern och regeringen att föreslå för att återfallen i brott ska minska, och när presenteras förslagen?